KerkvanNederland.nl bevat nu 1244 kerkdiensten


zondag 22 december 2013

Radio 5, IKON

Voorgangers december

Ferdinand BorgerIKON-viering 22 december
 beluister de kerkdienst beluister de kerkdienst

De vierde zondag van Advent met als thema: 'Licht in het duister'. Opnieuw lezen we een klassieke tekst in deze tijd van het kerkelijk jaar. Het is de tekst uit Jesaja 7, waarin de geboorte van een kind wordt aangekondigd dat de naam 'Immanuël' zal dragen: God redt. Het is een tekst die uitgesproken wordt door Jesaja in een gesprek met koning Achaz. Deze bevindt zich in Jeruzalem dat aan alle kanten omringd wordt door vijandige legers. De paniek heeft toegeslagen bij koning en volk. Jesaja breekt met zijn woorden door de muren van de angst heen. De jonge vrouw wordt zwanger vertelt hij, ze krijgt een kind dat boter en honing zal eten. Goed en kwaad zal hij weten te onderscheiden.


Preek
Overweging Vierde Advent Ferdinand Borger


Bijbelteksten
Jesaja 07, 9b-17


Orde van dienst

Kyriegesprek

De kaars wordt aangestoken

Muziek: Zuiver vlam, verdrijf met je licht de angsten van ons hart. (Iona)

Introductie thema

Bijbellezing: Jesaja 10 - 17

Muziek:  Wees hier aanwezig (Huub Oosterhuis)

Overweging (Ferdinand Borger)

Muziek:  Wachet auf, ruft uns die Stimme. (BWV 265 J.S.Bach)

Tafelgesprek

Muziek: Magnificat (Nieuw Liedfonds) 

Voorbeden (Alja Tollefsen)

Responsies: Bless the Lord my soul. (Taizé)  

Our Father (Taizé)

De wereld wordt beter

Ieder mens een eiland? Ieder voor zich, maar wie voor ons allen? Ik vraag graag aandacht voor een project dat mensen weet te verbinden, gewoon bij ons in het dorp. Ik was afgelopen week op het midwinterfeest van het maatjesproject Samen oplopen. Een kleine honderd mensen uit Zeist samen in een grote zaal, alle leeftijden, eten en drinken, mensen uit allerlei culturen, de jongste 13 weken, de oudste boven de 70. Ik sprak een Egyptische vrouw over de koptische kerk waar ze graag heen gaat, een Afrikaanse meneer speelde djembé, ter begeleiding van een Nederlands meisje op de piano, het eten rook naar alle werelddelen, alles zo gastvrij. Mensen die elkaar anders nooit zouden tegenkomen worden in dit project met elkaar verbonden.

Samen Oplopen legt een verbinding tussen mensen die hun leven in balans hebben en mensen die er moeite mee hebben. Hoe voed ik mijn kinderen op, aan wie vraag ik raad, lachen ze me niet uit, hoe moet dat met geld, is het normaal dat de buren me altijd uitschelden? Of ze hebben problemen met hun eigen jeugd, verleden, sociale status en werk, Nederlands leren etc.  Ze voelen zich snel onzeker.

Samen Oplopen koppelt trouwe, betrouwbare en betrokken vrijwilligers, met een hart voor anderen, aan een gezin dat het moeilijk heeft en best een maat(je) kan gebruiken. Zij, of hun gezinnen, trekken op een vriendschappelijke manier met elkaar op. Een 'maatjesproject', dus. Het overbrugt grenzen, het is ook echt een vorm van delen van gaven en talenten. Na anderhalf tot twee jaar wordt de band officieel weer losgelaten, dan kan de hulpvrager op eigen benen staan, al blijft er meestal een prima contact over.

Samen Oplopen draait vanaf januari 2011 als een pilot van drie jaar in de gemeente Zeist, en sluit nauw aan op andere vormen van hulpverlening, professioneel en vrijwillig. Het is volledig geslaagd, maar nu moet toch in alle bezuinigingen de kraan dicht. Voor de coördinatie en de coaching van de vrijwilligers, en voor dat net even iets extra´s zo nu en dan, is blijvend geld nodig, bescheiden, maar toch.

Meer informatie en het rekeningnummer zijn te vinden op:

http://www.samen-oplopen.nl/

Muziek: How beautiful upon the mountains (John Stainer)

Zegen

 

 

 


impuls


de minste plaats  
Meld zelf een kerkdienst aan
Zendtijd voor Kerken IKON